Bij Barnwoodweb hebben we een passie voor hout. We willen natuurlijk graag dat onze producten er mooi uitzien, maar vinden het ook belangrijk dat we duurzaam hout aanbieden. Daarom dragen we niet bij aan een wegwerpmaatschappij, maar wel aan duurzame ontwikkeling. Oud hout krijgt bij ons een tweede leven.
Oud hout uit heel de wereld
We reizen door heel Europa en delen van Rusland om kwalitatief het beste hout in te kopen. Doordat wij al jaren oud hout inkopen in het buitenland hebben wij veel contacten. Warme contacten die ons helpen bij onze zoektocht naar oud hout. Zo werken we samen met veel houtverwerkingsbedrijven. Onze houtzoekers zijn echte goudzoekers. Zo kijken we in het buitenland naar landhuizen, oude schuren, dakbeschot, gevelbekleding, balken, vloeren en dwarsliggers uit oude schuren, huizen en stallen. Van oude stallen uit Griekenland tot aan oude vloeren uit Duitsland en gesloopte oude huizen uit Polen.
De verwerking van het hout
We kopen, sorteren en verwerken het hout. Oud hout is duurzaam. Geen enkel ander materiaal is zo goed te recyclen als hout. Voor het recycleproces zijn geen grote hoeveelheden energie nodig. Daarnaast heeft hout een warme, karakteristieke en stoere uitstraling. Wat het geschikt en passend maakt voor ieder interieur.
Oude houten planken naar nieuwe duurzame producten
We doen aan upcyclen. Dat is een vorm van recycling waarbij het product wordt verwerkt tot één of meerdere nieuwe producten. Een bestaand product hergebruiken in een andere vorm. Bij upcyclen gaat de kwaliteit van de producten niet omlaag, maar wordt die zelfs nog beter. Upcyclen is anders dan recyclen. Daarbij maak je door het hergebruiken van grondstoffen een nieuw product. We vinden het belangrijk om tegemoet te komen aan de levensbehoeften van de huidige generatie, die hun huis leuk kunnen inrichten, zonder de behoeften van de toekomstige generaties tekort te doen. Op deze manier werken we mee aan productie die voor het milieu weinig belastend is.
Ieder stukje hout wordt gebruikt
Op deze manier doen we aan circulair ondernemen. Dat klinkt heel moeilijk, maar betekent gewoon dat we zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruiken en zo goed mogelijk gebruikmaken van onze eigen materialen. Ieder stukje hout dat we opnieuw kunnen verwerken gebruiken we. Van oude houten planken maken we wandplanken, deuren of wandpanelen. Ieder stukje hout wordt grondig bestudeerd en afval bestaat nauwelijks.
Duurzaam gebruikt hout van grote hoogten
Onze houtverzamelaars struinen onder andere overal waar bergen en grote hoogtes zijn. Hoe hoger het hout heeft gestaan, hoe meer kleur het hout heeft. Het is namelijk verbrand door de zon, waardoor het een diepere, warmere kleur krijgt. Het hout karamelliseert als het ware een beetje. Hout uit Nederland is vaak grijzer, want hier is de hoogte 0 NLP. Pas zodra je boven de 1000 meter NLP komt verbrand het hout door de zon. Zo hebben we hout gehad van een Russisch dorp uit de bergen met prachtige nuanceverschillen. Oud hout met een verleden, een ziel dus.
Oud hout krijgt een tweede leven
Het hout dat we een tweede leven geven heeft als verzamelnaam naaldhout. Denk aan lariks-, dennen-, grenen-, ceder- en vurenhout. Vurenhout staat beter bekend als steigerhout. Dit valt allemaal onder ‘zacht hout’. Zacht hout groeit sneller en de nerven zijn langer en minder compact, waardoor de dichtheid van het hout wat lager is. Zacht hout wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld steigerhouten meubelen, tuinhuisjes en schuttingen. Denk ook aan veranda’s of terrasoverkappingen van gebruikt hout.
Duurzaam steigerhout
Ons steigerhout komt van Nederlandse bouwplaatsen. De steigerdelen komen direct vanuit de bouwplaatsen naar ons toe en zijn dus echt in de bouw gebruikt. Je kan daarom nog bouwresten op de houten planken terugvinden. Als de planken bij ons binnen komen en gebruikt worden om deuren van te maken, drogen we deze eerst. Zo krijgen we de beste kwaliteit. De grootste bouwresten worden van het hout afgehaald. Je kan dan zelf nog kiezen of je het hout niet laat schuren, licht laat schuren of zwaar laat schuren. Hoe meer wij het hout schuren, hoe meer de houtstructuur zichtbaar word. En hoe minder de bouwresten te zien zijn. Onbehandeld hout is daarnaast biologisch afbreekbaar.
Lokaal werken
Al deze werkzaamheden gebeuren in onze eigen werkplaats in Nederland. De plek waar al onze houten deuren met de hand gemaakt worden. Wij verkopen vanuit onze eigen werkplaatsen en showroom onze producten. Naast zachte houtsoorten hebben we ook harde houtsoorten, zoals eikenhout. Ons eikenhout is vaak wel nieuw.
Duurzaam aluminium
Naast hout hebben we ook aluminium producten. Aluminium kan gerecycled worden en is dus duurzaam. De beschermverpakking waarin we de aluminium deuren verzenden is daarnaast ook vrij van schadelijke kunstmatige stoffen (CFK vrij).
Wat doet oud hout in je interieur?
Oud hout is anders dan nieuw hout. Oud hout geeft meer sfeer in huis en heeft een warmere uitstraling. In combinatie met lichte tinten zoals zand en gebroken wit, creëer je heel makkelijk een rustige uitstraling in huis. Het trio van hout, zand en zwart is tijdloos. En dankzij het oude hout krijg je meteen een doorleefde houtstructuur. Het maakt je huis knus. Duurzame producten van oud hout haal je gemakkelijk in huis. Denk aan twee wandplanken boven een schouw. Of aan een grote houten tafel midden in de eetkamer. Of wandpanelen van robuust en gebruikt hout in een gedeelte van de woonkamer.
Bij Barnwoodweb zijn we ervan overtuigd dat oud hout een nieuw leven verdient. Daarom zijn wij elke dag bezig om het beste hout te kopen en jou een unieke eyecatcher te bieden.